Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Papryka faszerowana kuskusem pomidorem i soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zielona papryka faszerowana kuskusem, pomidorem i soczewicą dobrze sprawdzi się jako lekki obiad w upalny dzień.

Papryka faszerowana kuskusem pomidorem i soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka faszerowana kuskusem pomidorem i soczewicą

 

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana kuskusem pomidorem i soczewicą
Papryki myjemy, osuszamy i przecinamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne.

Kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem tak, by poziom wody przekraczał poziom kuskusu o około pół centymetra. Zostawiamy na 5 minut, a następnie mieszamy.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju przez kilka minut, aż lekko się zeszkli. Pod koniec dodajemy drobno pokrojony czosnek.

Pomidory kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do cebuli. Dodajemy bazylię oraz oregano i podsmażamy jeszcze przez 5 minut.

Dodajemy zawartość patelni do kuskusu. Dodajemy również ser żółty pokrojony w drobną kostkę oraz soczewicę odsączoną z zalewy. Mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i ostrą papryką.

Nakładamy farsz do papryk, układamy je w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Posypujemy startym parmezanem i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Papryka faszerowana kuskusem pomidorem i soczewicą
Papryki myjemy, osuszamy i przecinamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne.
Papryka faszerowana kuskusem pomidorem i soczewicą
Gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory.
Papryka faszerowana kuskusem pomidorem i soczewicą
Do kuskusu dodajemy soczewicę i ser żółty pokrojony w kostkę.
Papryka faszerowana kuskusem pomidorem i soczewicą
Nakładamy farsz do papryk, układamy je w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.