Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Papryka faszerowana mięsem i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pieczona papryka, faszerowana mielonym mięsem i pomidorami, właśnie teraz- w samym środku sezonu na paprykę i pomidory- jest najsmaczniejsza.

Papryka faszerowana mięsem i pomidorami

Składniki:

Papryka faszerowana mięsem i pomidorami

 

  • 1/2 kg mielonego mięsa z udźca indyka
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego

 

  • 4 spore zielone papryki
  • olej
  • woda

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana mięsem i pomidorami

ETAP 1:

Papryka faszerowana mięsem i pomidorami
Farsz z mięsa pomidorów i ryżu doprawione do smaku

Zaczynamy od przygotowania farszu.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy ryż ugotowany na sypko.
Pomidory zalewamy wrzątkiem, wyjmujemy, obieramy ze skórki, usuwamy zdrewniałe elementy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa z ryżem, doprawiamy solą, pieprzem i mieszaną przypraw i dokładnie mieszamy.

ETAP 2:

Papryka faszerowana mięsem i pomidorami
Papryki gotowe do nadziania farszem mięsnym

Papryki dokładnie myjemy odkrajamy wierzch i usuwamy gniazda nasienne.

ETAP 3:

Papryka faszerowana mięsem i pomidorami
Nafaszerowane papryki ustawiamy w naczyniu

Tak przygotowane papryki nadziewamy mięsnym farszem, a następnie ustawiamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Wlewamy jeszcze troszkę wody do naczynia (mniej więcej 0,5 cm płynu powinno być w naczyniu). Papryki przykrywamy odciętymi wcześniej wierzchami.

ETAP 4:

Papryka faszerowana mięsem i pomidorami
Pieczone papryki z mięsnym farszem gotowe

Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 45 minut do momentu aż papryki będą ładnie przypieczone a mięso w środku gotowe.