Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana mięsem i pomidoramiETAP 1:
Zaczynamy od przygotowania farszu.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy ryż ugotowany na sypko.
Pomidory zalewamy wrzątkiem, wyjmujemy, obieramy ze skórki, usuwamy zdrewniałe elementy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa z ryżem, doprawiamy solą, pieprzem i mieszaną przypraw i dokładnie mieszamy.
ETAP 2:
Papryki dokładnie myjemy odkrajamy wierzch i usuwamy gniazda nasienne.
ETAP 3:
Tak przygotowane papryki nadziewamy mięsnym farszem, a następnie ustawiamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Wlewamy jeszcze troszkę wody do naczynia (mniej więcej 0,5 cm płynu powinno być w naczyniu). Papryki przykrywamy odciętymi wcześniej wierzchami.
ETAP 4:
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 45 minut do momentu aż papryki będą ładnie przypieczone a mięso w środku gotowe.