dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Papryka faszerowana mięsem i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Papryka kolorowa faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Zapiekana z dodatkiem sera w sosie pomidorowym.

Papryka faszerowana mięsem i ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka faszerowana mięsem i ryżem

 

 

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana mięsem i ryżem
Papryki dokładnie płuczemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Ryż gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Cebulę i czosnek siekamy i złocimy na rozgrzanym oleju. Studzimy. Mięso mieszamy z ryżem, cebulą, jajkiem, namoczoną w wodzie i odciśnięto bułeczkę oraz przyprawy. Papryki napełniamy mięsem. Układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym oliwą. Zalewamy pomidorami doprawionymi do smaku solą i pieprzem. Na paprykach układamy plasterki żółtego sera. Zapiekamy w średnio nagrzanym piekarniku ok 20 minut. Smacznego!
Papryka faszerowana mięsem i ryżem
Papryki dzielimy na pół i usuwamy pestki.
Papryka faszerowana mięsem i ryżem
Mięso mieszamy z ryżem i pozostałymi składnikami.
Papryka faszerowana mięsem i ryżem
Wydrążone papryki napełniamy mięsem mielonym.
Papryka faszerowana mięsem i ryżem
Pomidory mieszamy z solą i pieprzem do smaku.