kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1308]

Papryka faszerowana mieszanką ryżową, kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pieczoną paprykę. Farsz przygotowałam z mieszanki ryżowej z dodatkiem kiełbasy i płatków jaglanych. Polecam na obiad lub ciepłą kolację.

Papryka faszerowana mieszanką ryżową, kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka faszerowana mieszanką ryżową, kiełbasą

 

  • 1 duża papryka
  • 1 woreczek mieszanki ryżowej ( ryż, vermicelli, groszek, marchew, bazylia )
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g kiełbasy
  • 1 łyżka smalcu kaczego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka z dużym czubkiem płatków jaglanych
  • 2 łyżki tartej mozzarelli
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku
  • blaszka
  • papier do pieczenia
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana mieszanką ryżową, kiełbasą
Mieszankę ryżową gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przekładamy na cedzak i studzimy.

W międzyczasie paprykę myjemy i wycieramy ściereczką. Kroimy wzdłuż na dwie połowy i usuwamy gniazdo nasienne.

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy smalec i dodajemy pokrojone warzywa, kiełbasę i przesmażamy.

Do miski wkładamy składniki na farsz i mieszamy. Farszem napełniamy paprykę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Po tym czasie blaszkę wyjmujemy i zdejmujemy folię, papryki posypujemy serem. 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez kolejne 5 minut.
Papryka faszerowana mieszanką ryżową, kiełbasą
Obraną cebulę, czosnek, kiełbasę kroimy w kostkę.
Papryka faszerowana mieszanką ryżową, kiełbasą
Na rozgrzanym smalcu smażymy kiełbasę, czosnek, cebulę.
Papryka faszerowana mieszanką ryżową, kiełbasą
Wszystkie składniki na farsz umieszczamy w misce i mieszamy.
Papryka faszerowana mieszanką ryżową, kiełbasą
Przygotowany farszem wkładamy do papryki.