Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana zapiekana na ryżu
Ryż gotować 20 minut w osolonej wodzie. Z papryki ściąć wierzchy, oczyścić z nasion. Rozmoczoną bułkę odcisnąć, wymieszać z mięsem, jajkiem i posiekaną cebulą, pokruszoną chili, koncentratem pomidorowym oraz sola, pieprzem i papryką do smaku Sos beszamelowy: W garnku stopić masło, oprószyć mąką, zasmażyć, nie rumienić. Podlać bulionem i mlekiem. Zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odcedzić ryż, wymieszać z groszkiem i posiekaną natką oraz szczypiorkiem. Umieścić w formie żaroodpornej. przygotowane papryki nadziać farszem mięsnym, przykryć odciętymi wierzchami, ustawić na ryżu. Polać sosem beszamelowym, posypać startym serem. Zapiekać 45 minut w temperaturze 200 stopni.