Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Papryka nadziewana mięsem i warzywami

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Obraną cebulę opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć lekko na części oleju,

Papryka nadziewana mięsem i warzywami

Składniki:

Papryka nadziewana mięsem i warzywami

 

  • 12 strąków zielonej lub czerwonej papryki
  • 25 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • duży pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2/3 szklanki oleju sojowego
  • czerwona sproszkowana papryka
  • szklanka mleka skondensowanego
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka wywaru z warzyw
  • 2 łyżki tartego sera
  • sól

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana mięsem i warzywami
Obraną cebulę opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć lekko na części oleju, dodać mięso, poddusić mieszając. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać, poddusić na pozostałym tłuszczu, podlewając lekko wrzącą wodą 15 min. Wymieszać z przygotowanym mięsem, przyprawić do smaku solą i sproszkowaną papryką. Paprykę umyć, wykrajać gniazda nasienne. Strąki napełnić przygotowanym nadzieniem mięsno-warzywnym, ułożyć w płaskim rondlu, zalać sosem pomidorowym. Przygotowując sos, przesianą mąkę wymieszać z koncentratem pomidorowym, rozprowadzić rosołem, mieszając podgrzewać do zawrzenia, a gdy zawrze, odstawić i wymieszać z mlekiem. Potrawę posypać z wierzchu serem, zapiec w piekarniku. Podawać suto posypaną posiekaną nacią pietruszki z dodatkiem ziemniaków lub makaronu.