Sposób przygotowania:
Papryka nadziewana mięsem i warzywami
Obraną cebulę opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć lekko na części oleju, dodać mięso, poddusić mieszając. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać, poddusić na pozostałym tłuszczu, podlewając lekko wrzącą wodą 15 min. Wymieszać z przygotowanym mięsem, przyprawić do smaku solą i sproszkowaną papryką. Paprykę umyć, wykrajać gniazda nasienne. Strąki napełnić przygotowanym nadzieniem mięsno-warzywnym, ułożyć w płaskim rondlu, zalać sosem pomidorowym. Przygotowując sos, przesianą mąkę wymieszać z koncentratem pomidorowym, rozprowadzić rosołem, mieszając podgrzewać do zawrzenia, a gdy zawrze, odstawić i wymieszać z mlekiem. Potrawę posypać z wierzchu serem, zapiec w piekarniku. Podawać suto posypaną posiekaną nacią pietruszki z dodatkiem ziemniaków lub makaronu.