juliet

juliet

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Papryka nadziewana wątróbką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Wyjątkowy smak, ktory docenia wszyscy smakosze

Papryka nadziewana wątróbką

Składniki:

Papryka nadziewana wątróbką

 

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana wątróbką
Wątrobke czyscimy i oplukujemy pod wodą. Posypujemy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju. Pod koniec dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dolewamy troszkę wody i dusimy na małym ogniu. Gdy wątróbka wystarczająco zmięknie ugniatamy ją widelcem na papkę. Doprawiamy solą , pieprzem i majerankiem oraz wciskamy ząbek czosnku (jesli ktos lubi oczywiscie).Dodajemy drobno posiekaną pietruchę. W miedzyczasie gotujemy kasze gryczana oraz wydrazamy papryki. Gotową kaszę mieszamy z farszem i odstawiamy do wystygniecia. Na dno garnka w ktorym bedziemy dusic papryczki wlewamy trochę oleju lub oliwy. Rozgrzewamy a nastepnie wkładamy juz nadziane papryki. Zalewamy wodą ( do połowy wysokości) i przykrywamy. Co jakis czas sprawdzamy widelcem czy są juz miekkie. Jesli tak, to wyjmujemy je z garnka a z wody w ktorej sie gotowaly przygotowujemy sos. Zageszczamy wode maka razowa i doprawiamy do smaku. Swietny smak uzyskamy dodajac lyzke musztardy. Gdy sos jest gotowy wkładamy do niego jezscze na chwile papryki i gotujemy ok 5 minut. Smacznego!