Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1117]

Papryka z farszem mięsno - warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Faszerowane warzywa smakują pysznie, są też źródłem witamin. Ja najbardziej lubię faszerowaną paprykę, np. w takiej wersji.

Papryka z farszem mięsno - warzywnym

Składniki:

Papryka z farszem mięsno - warzywnym

 

  • sporych czerwonych papryk do faszerowania + mała papryka do farszu - ja dałam mięso z szynki wieprzowej
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona
  • suszone oregano
  • 8 plasterków sera żółtego

Sposób przygotowania:

Papryka z farszem mięsno - warzywnym

ETAP 1:

Papryka z farszem mięsno - warzywnym
Przygotowujemy farsz z mięsa mielonego ( ja dałam wieprzowe) i warzyw

Przygotowujemy farsz. Paprykę na farsz i cukinię myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Ząbki czosnku siekamy.

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodajemy czosnek, cukinię i paprykę. Smażymy, aż warzywa nieco zmiękną.

Dodajemy mięso i smażymy. Warzywa i mięso przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, słodką i ostrą papryką mieloną.

ETAP 2:

Papryka z farszem mięsno - warzywnym
Do mięsa i warzyw dodajemy passatę pomidorową

Do warzyw i mięsa dodajemy passatę pomidorową. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje, a farsz będzie gęsty. Farsz doprawiamy do smaku.

ETAP 3:

Papryka z farszem mięsno - warzywnym
Przygotowujemy papryki do nafaszerowania

W międzyczasie przygotowujemy papryki do faszerowania: myjemy je, odcinamy wierzchołki, z wierzchołków wycinamy zielone cząstki.

Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i nasion.

ETAP 4:

Papryka z farszem mięsno - warzywnym
Papryki wypełniamy farszem i przekładamy do naczynia do zapiekania

Papryki napełniamy farszem, przykrywamy wierzchołkami.

Papryki umieszczamy na blasze lub w naczyniu do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez 45 minut.

Na 10-15 minut przed końcem pieczenia na każdej papryce układamy plaster sera.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.