Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1117]

Papryka z farszem z mięsa mielonego i kaszy bulgur

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mała odmiana od tradycyjnej papryki faszerowanej mięsem mielonym i ryżem. Już sam farsz jest pyszny, a co dopiero w połączeniu z papryką i rozpuszczonym serem.

Papryka z farszem z mięsa mielonego i kaszy bulgur Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Papryka z farszem z mięsa mielonego i kaszy bulgur

 

Sposób przygotowania:

Papryka z farszem z mięsa mielonego i kaszy bulgur

Przygotowanie farszu

Papryka z farszem z mięsa mielonego i kaszy bulgur
Przygotowujemy farsz z mięsa mielonego i kaszy bulgur

Cebulę i paprykę przeznaczoną do farszu kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę, paprykę i czosnek.

Dodajemy mięso i smażymy. Dodajemy sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, oregano i bazylię, a także pomidory z puszki. Smażymy, aż pomidory się rozpadną, a sos się zredukuje.

W międzyczasie gotujemy kaszę bulgur. Ugotowaną kaszę dodajemy do farszu, mieszamy i doprawiamy.

ETAP 2:

Papryka z farszem z mięsa mielonego i kaszy bulgur
Papryki myjemy. Z papryk odcinamy wierzchołki.

Papryki przeznaczone do faszerowania myjemy, odcinamy wierzchołki, z wierzchołków wycinamy zieloną część, resztę zachowujemy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i nasiona.

Papryki układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania.

ETAP 3:

Papryka z farszem z mięsa mielonego i kaszy bulgur
Papryki wypełniamy farszem z mięsa i kaszy

Papryki napełniamy farszem...

ETAP 4:

Papryka z farszem z mięsa mielonego i kaszy bulgur
Papryki nakrywamy

Papryki nakrywamy "czapeczkami". Do naczynia z paprykami wlewamy bulion.

Naczynie przykrywamy. Pieczemy ok. 40-45 minut w 180 st. C.

Na 10 minut przed końcem pieczenia na każdej papryce układamy plaster sera.