kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Papryka z kuskusem, fetą, suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną pieczoną paprykę. Farsz przygotowałam z kuskusu perłowego, fety i suszonych pomidorów oraz kukurydzy. Polecam.

Papryka z kuskusem, fetą, suszonymi pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka z kuskusem, fetą, suszonymi pomidorami

 

  • 2 duże papryki
  • 1 woreczek kuskusu perłowego
  • 6 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 100 g sera feta
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka smalcu z kaczki
  • 3 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 3 łyżki panieru wielozbożowego
  • 3 łyżki tartej mozzarelli
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku
  • woda do gotowania kuskusu
  • blaszka
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Papryka z kuskusem, fetą, suszonymi pomidorami
Woreczek z kuskusem wkładamy do gotującej się wody i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przekładamy na cedzak i studzimy.

Kukurydzę odsączamy z zalewy na cedzaku.

Papryki myjemy i wycieramy, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Umytą natkę pietruszki kroimy na drobno.

Składniki farszu wkładamy do miski i doprawiamy do smaku, mieszamy. Farszem napełniamy papryki i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Blaszkę wyjmujemy z piekarnika i posypujemy papryki serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez kolejne 5 minut.
Papryka z kuskusem, fetą, suszonymi pomidorami
Przygotowaną paprykę do faszerowania układamy na blaszce.
Papryka z kuskusem, fetą, suszonymi pomidorami
Kukurydzę konserwową przekładamy na cedzak i odsączamy.
Papryka z kuskusem, fetą, suszonymi pomidorami
Wszystkie składniki na farsz wkładamy do miski i mieszamy.
Papryka z kuskusem, fetą, suszonymi pomidorami
Farsz wkładamy do papryki i pieczemy w piekarniku.