Sposób przygotowania:
Papryka zielona Eli z ciecierzycą i tuńczykiemprzygotowanie farszu
Pieczarki oczyścić i pokroić w pół plastry. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć pieczarki, cebulę, czosnek i doprawić solą i pieprzem.
przygotowanie farszu cd
Pomidory odsączyć i pokroić w kostkę. Ciecierzycę odsączyć na sitku. Paprykę opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Tuńczyka odcedzić z zalewy.
przygotowanie farszu cd
Ryż gotować 15 minut we wrzątku, wyjąć z wody i ostudzić. Do miski włożyć ryż, ciecierzycę, tuńczyka,pomidory i pieczarki z cebulą i czosnkiem.
Farsz doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
przygotowanie papryki
Papryki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Górę papryk odciąć żeby powstały czapeczki z ogonkami. Ze środków papryk usunąć nasiona.
przygotowanie papryki cd
Do środka papryk nałożyć farsz.
przygotowanie papryki cd
Papryki z farszem przykryć czapeczkami i włożyć do naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i zapiekać papryki przez 30 minut. Smacznego!