eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ziemniaki Eli z pstrągiem łososiowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam ziemniaki w mundurkach faszerowane pieczonym pstrągiem łososiowym z patelni, papryką i kukurydzą.

Ziemniaki Eli z pstrągiem łososiowym

Składniki:

Ziemniaki Eli z pstrągiem łososiowym

ziemniaki

ryba

  • 200 g pstrąga łososiowego
  • olej do posmarowania ryby
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • sól do smaku

pozostałe składniki

  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100 g sera gouda

Sposób przygotowania:

Ziemniaki Eli z pstrągiem łososiowym

przygotowanie składników farszu

Ziemniaki Eli z pstrągiem łososiowym
Przygotować wszystkie składniki farszu do ziemniaków.

Pstrąga posmarować olejem, posypać pieprzem cytrynowym i solą. Usmażyć rybę na suchej patelni i rozdrobnić. Paprykę opłukać, osuszyć i usunąć nasiona. Miąższ papryki pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić. Ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

przygotowanie ziemniaków

Ziemniaki Eli z pstrągiem łososiowym
Z ugotowanych ziemniaków w mundurkach wydrążyć środki.

Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurach. Odciąć góry z ziemniaków i wydrążyć środki środki. Część wydrążonego miąższu pokroić w kostkę.

przygotowanie ziemniaków cd

Ziemniaki Eli z pstrągiem łososiowym
Ziemniaki napełnić farszem i posypać serem.

Pokrojony miąższ ziemniaków, paprykę, kukurydzę, pstrąga i wymieszać. Farszem wypełnić ziemniaki, posypać tartym serem i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i zapiekać ziemniaki przez 30 minut. Smacznego!