Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Paprykarz z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

podajemy posypany zieleniną z różnego rodzaju kluskami i makaronami

Paprykarz z kurczaka

Składniki:

Paprykarz z kurczaka

 

  • 4 niewielkie filety z kurczaka
  • szklanka śmietany
  • 25 dag. małych pieczarek
  • duża cebula
  • puszka zielonego groszku konserwowego
  • 2 marynowane papryczki
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego [może być cebulowy z łowicza]
  • łyżka pikantnego keczupu
  • sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka, szczypta pieprzu cayenne
  • mąka krupczatka do panierowania
  • olej i smalec
  • zielenina

 

 

Sposób przygotowania:

Paprykarz z kurczaka
Porcje kurczaka oprószamy przyprawami wymieszanymi z mąką i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Pod koniec smażenia dorzucamy posiekaną cebulę, całość zasmażamy, uważając, by cebula się tylko zeszkliła, przekładamy mięso do rondla z grubym dnem. mięso w rondlu podlewamy 2 łyżkami wody lub rosołu, naczynie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu. po 10 min. dodajemy koncentrat, keczup, całe pieczarki, odsączony groszek i drobno pokrojone marynowane papryczki. gdy składniki będą miękkie, dodajemy spienioną śmietanę, podgrzewamy i gdy trzeba doprawiamy do smaku. Sos gotujemy ok. 3 min. na niewielkim ogniu (powinien mieć piękny, czerwony kolor i wyraźny, pikantny smak)