Sposób przygotowania:
Paprykarz z makreli i czerwonego ryżu
Ryż płuczemy, zalewamy wodą, solimy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 35 minut.
Następnie odlewamy nadmiar wody i przekładamy ryż do dużej miski. Makrelę dokładnie obieramy z ości i rozdrabniamy za pomocą rozdrabniacza. Dodajemy do ryżu.
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż się lekko zeszkli. Marchewki ścieramy na tarce, a paprykę drobniutko kroimy lub używamy rozdrabniacza. Dodajemy warzywa do cebuli i dusimy przez 10-15 minut.
Dodajemy przyprawy oraz pomidory w puszce i dusimy jeszcze przez 10 minut. Dodajemy przecier pomidorowy i łączymy zawartość patelni z ryżem i rybą.
Dokładnie mieszamy i przyprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Smacznego :)
Następnie odlewamy nadmiar wody i przekładamy ryż do dużej miski. Makrelę dokładnie obieramy z ości i rozdrabniamy za pomocą rozdrabniacza. Dodajemy do ryżu.
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż się lekko zeszkli. Marchewki ścieramy na tarce, a paprykę drobniutko kroimy lub używamy rozdrabniacza. Dodajemy warzywa do cebuli i dusimy przez 10-15 minut.
Dodajemy przyprawy oraz pomidory w puszce i dusimy jeszcze przez 10 minut. Dodajemy przecier pomidorowy i łączymy zawartość patelni z ryżem i rybą.
Dokładnie mieszamy i przyprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Smacznego :)