lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Paprykarz z żołądków

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Baaaardzo pikantne.......

Paprykarz z żołądków Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paprykarz z żołądków

 

  • 500 g żołądków
  • 0,7 l oleju
  • 2 papryki (żółta czerwona)
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 5 liści laurowych, 10 ziaren pieprzu i 10 ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku, kminku, cząbru
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Paprykarz z żołądków
Żołądki dokładnie umyć i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie gotujemy na głębokim oleju z dodatkiem liści laurowych, pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy 40 min. na średnim ogniu. Czosnek i cebulę obieramy, cebulę kroimy w kostkę a czosnek w plasterki. Papryki po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w paski. Po ugotowaniu żołądki wyjmujemy na talerz. Na patelnię dodajemy 4 łyżki oleju w którym gotowały się żołądki i wrzucamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy żołądki i podduszamy. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i pozostałe przyprawy. Mieszając od czasu do czasu smażymy aż papryka zmięknie. Dodajemy pomidory i bulion. Dusimy do zredukowania sosu. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na talerz i polewamy jogurtem. Można podawać z kluskami śląskimi.
Paprykarz z żołądków
gotowanie się żołądków na głębokim oleju
Paprykarz z żołądków
żołądki po ugotowaniu w aromatycznym oleju
Paprykarz z żołądków
żołądki smażymy z papryką, cebulą, czosnkiem

Tagi:

papryka