Sposób przygotowania:
Papryki faszerowane w sosie koperkowym:
Z papryki ściąć górę ( denka zostawić ), usunąć gniazda nasienne . Ryż ugotować na pół miękko ( 15 minut- wodę z gotowania zostawić - ok. litra ) .Koperek usiekać . Wymieszać mięso, ryż , cebulę , majeranek i 1/3 kopru . Doprawić solą , pieprzem i maggi . Napełnić papryki farszem - nałożyć denka i przypiąć wykałaczkami i ułożyć je w szerokim garnku .Rozpuścić w odrobinie gorącej wody kostkę bulionową i wlać razem z wywarem po gotowaniu ryżu do papryk ( mają być przykryte - jak wody jest za mało to dolać .Włożyć gałązkę maggi .Przykryć i dusić na małym gazie 30 minut. Zlać wywar - przestudzić . W drugim garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim resztę kopru. Posypać mąką i wymieszać . Rozprowadzić wywarem . Dolać śmietankę . Doprawić sos do smaku solą , cukrem i sokiem z cytryny .Zalać sosem papryki i podgrzać.
Podawać same w sosie ( tzn. bez ziemniaków ).
Posypuję odrobiną pokrojonej czerwonej papryki i listkami natki pietruszki by uzyskać kontrastowe kolory.
Podawać same w sosie ( tzn. bez ziemniaków ).
Posypuję odrobiną pokrojonej czerwonej papryki i listkami natki pietruszki by uzyskać kontrastowe kolory.