Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Papryki z kurczakiem i kuskusem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Delikatne , aromatyczne danie robione na parze

Papryki z kurczakiem i kuskusem

Składniki:

Papryki z kurczakiem i kuskusem

 

  • 4 duże papryki ( takich na ok. 10 cm wysokości i takim samym przekroju )
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 1/3 szklanki kuskusu
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego

 

Sposób przygotowania:

Papryki z kurczakiem i kuskusem
Mięso zmielić . Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Kuskus zalać w miseczce wodą . Wymieszać mięso , cebulę , kuskus, jajko, koper, sól, pieprz- wyrabiając dokładnie. Z papryk ściąć góry z ogonkiem. Delikatnie usunąć gniazda nasienne tak by nie uszkodzić ścianek papryk .Ze ściętych wierzchów wykroić małym nożykiem zielony środek , tak by powstała obręcz. Papryki nadziać farszem . Przykryć wierzchami. Ułożyć w wysokim pojemniku parowaru .Ustawić go jako drugi od dołu. Nastawić parowar na 30 minut i tyle gotować papryki. Ładnie wygląda jeśli użyje się różnokolorowych papryk ( np. żółte i czerwone, lub zielone ) Osobno podać sos pomidorowy lub koperkowy.