Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Białe papryczki faszerowane :

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Szkoda , ze są dostępne w większości tylko w sezonie. Moim zdaniem są jedną ze smaczniejszych odmian papryki.

Białe papryczki faszerowane :

Składniki:

Białe papryczki faszerowane :

 

  • 10 białych papryk jednakowej wielkości
  • ½ kg mięsa mielonego ( używam tatarowe lub drobiowe )
  • 1 woreczek ryżu ( 10 dag suchego )
  • 2 cebule
  • 10 średnich pieczarek
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1/2 pęczka kopru
  • przyprawa ,,Fix - gołąbki bez zawijania Knorra "
  • ok. 4 szklanki wody
  • 1 kostka bulionu wołowego Knorra
  • 8 dag przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

Białe papryczki faszerowane :
Z papryki ściąć górę , usunąć gniazda nasienne . Ugotować ryż na pół miękko ( 15 minut ) . Cebule drobno usiekać i zeszklić na oleju .Pieczarki pokroić bardzo drobno i usmażyć na rumiano na maśle . Wymieszać mięso, ryż , cebulę , majeranek , pieczarki i koper . Doprawić solą , pieprzem . Napełnić farszem papryki i ułożyć je w garnku .Rozpuścić w gorącej wodzie kostkę bulionową , przecier , -doprawić Fixem , cukrem do smaku i zalać papryki .Przykryć garnek , doprowadzić do zagotowania i dusić na małym gazie 40 minut. Dolać śmietankę .Potrząsnąć garnkiem by sos się wymieszał . Podawać z ziemniakami, pieczywem lub same w sosie . Używam Fixu do gołąbków bo po prostu jest mieszanką tych składników które i tak bym użyła do doprawiania ( papryka mielona, pieprz, czosnek, mąka itp. ). Jeżeli ktoś lubi zagęszczane sosy to może rozrobić ze 2 łyżki mąki z zimną wodą - wlać do sosu , zamieszać i zagotować - oczywiście przed dodaniem śmietanki.