Sposób przygotowania:
Papryki faszerowane ryżem z fasolą
Papryki umyć - ściąć górę , usunąć gniazda nasienne. Pokroić drobno cebulę . Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Wsypać ryż i smażyć mieszając przez 5 minut. Dołożyć fasolkę w sosie i połowę pokrojonej natki. Zalać wodą ( 2 szklanki) i dusić mieszając aż ryż wchłonie cały płyn. Doprawić do smaku mieloną papryką i pieprzem. Zdjąć z gazu i odstawić na 15 minut.Napełnić papryki farszem i ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować 20 minut. W małym garnku roztopić masło .Dodać 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i chwilę smażyć mieszając. Wsypać mąkę i wymieszać. Rozprowadzić wodą ( 3/4 szklanki) i śmietanką . Doprawić cukrem i ziołami.
kołczu