Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Papryki z farszem mięsno-otrębowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Papryki podawać ułożone na sosie same lub z ziemniakami .

Papryki z farszem mięsno-otrębowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryki z farszem mięsno-otrębowym

 

  • 3/4 szklanki wołowiny ( po zmieleniu) -ugotowanej
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 6 łyżek otrębów żytnich
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
  • sól do smaku
  • 1 łyżka pokrojonego koperku
  • szczypta przyprawy typu Jarzynka
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
  • 1/3 szklanki śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • 2 płaskie łyżeczki mąki
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • 2/3 łyżeczki maggi w płynie

 

Sposób przygotowania:

Papryki z farszem mięsno-otrębowym
Zmielić w malakserze mięso. Cebule pokroić drobno i usmażyć na złoto na łyżce oleju. Wymieszać mięso, cebulę, otręby, koperek, majeranek, pieprz, jarzynkę , 1/3 łyżeczki maggi, otręby, pozostały olej ( dodaje olej bo daje chuda wołowinę i dodatkowo otręby i farsz mógł by być za suchy bez niego). Papryki wydrążyć usuwając gniazda nasienne. Nadziać papryki farszem i ułożyć w garnku do gotowania na parze gdy woda w dolnym garnku zacznie wrzeć. Gotować 20 minut. W czasie kiedy papryki się gotują zrobić sos. W garnuszku rozpuścić masło i wsypać na nie mąkę - wymieszać. Dodać koncentrat i smażyć chwilę. Rozprowadzić śmietanką zmieszaną z bulionem. Zagotować na małym gazie. Papryki podawać ułożone na sosie same lub z ziemniakami . * Farsz jest sypki nie tak zwarty jak w gołąbkach - gdyby robiło się większą ilość to można dodać do farszu jajko , ale wg mnie nie ma takiej potrzeby.
Papryki z farszem mięsno-otrębowym
Zmielić ugotowaną wołowinę w malakserze lub maszynką
Papryki z farszem mięsno-otrębowym
Do farszu dodać podsmażona cebulę- otręby-przyprawy
Papryki z farszem mięsno-otrębowym
Napełnić wydrążone papryki farszem i ugotować na parze
Papryki z farszem mięsno-otrębowym
Przygotować sos pomidorowy do papryk ugotowanych na parze