marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Papryki z nadzieniem nieco orientalnym.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Papryki opłukać i delikatnie nożem wyciąć ogonki,mięso zmielić,cebulę posiekać,zeszklić,potem mięso obsmażyć,doprawić,dodać resztę.Nadziewać

Papryki z nadzieniem nieco orientalnym.

Składniki:

Papryki z nadzieniem nieco orientalnym.

 

  • 2 kg.żółtej papryki,
  • 300 g.mięsa mielonego,np.wieprzowego,
  • 30 g.żółtej fasolki szparagowej,
  • 30 g.pieczarek lub grzybków mun,
  • 1 torebka ugotowanego ryżu,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 2 średnie cebule,
  • 1 łyżka płaska pieprzu czarnego,mielonego,
  • 1 łyżka curry,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • 1 łyżka przyprawy chińskiej lub do kurczaka,
  • 1 łyżka czosnku mielonego lub sprasowanego praską,
  • 1 l.wody do gotowania papryk na parze,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Papryki z nadzieniem nieco orientalnym.
Papryki opłukać i delikatnie nożem wyjąć od góry ogonki i nasiona.
Pieczarki oczyścić,obsmażyć wraz z uprzednio ugotowanym ryżem
i fasolką szparagową, zamiast pieczarek dodać do farszu namoczone grzyby mun.Dodać osobno zmielone i obsmażone mięso
z cebulką,wymieszać składniki i doprawić solą,curry,pieprzem,kur-
-kumą,przyprawą chińską,czosnkiem mielonym.Do dużego garnka nalać litr wody,posolić wodę,włożyć dziurkowaną podstawkę,aby potem ułożyć na niej nadziewane papryki,ale dopiero jak woda nieco zawrze.Farsz nakładać małą łyżeczką do każdego wydrążonego strąka papryki,ubijając lekko w dół,aby dużo się tego
zmieściło,potem układać warzywa nadziewane farszem na podstawkę w garnku i przykryć pokrywką.Gotować na małym ogniu 45-1 godziny,aż zmiękną.Od czasu do czasu też dolewać
odparowaną wodę.Potem wyjąć papryki na duże,płaskie talerze i podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.
bez