Sposób przygotowania:
Paprykowa zupa krem Eli
Marchewki i pietruszkę obrać ze skórki i umyć. Porcję rosołową umyć i włożyć do garnka,dodać marchewki,pietruszkę,czosnek,liście laurowe,ziele angielskie,zalać wodą i posolić. Całość gotować do miękkości mięsa. Ryż ugotować w czterech szklankach osolonego wrzątku. Z wywaru wyjąć porcję rosołową,marchewki,pietruszkę i czosnek. Wywar przecedzić przez sitko. Papryki umyć,usunąć szypułki i pestki. Żółtą i jedną czerwoną paprykę pokroić w paski. Natkę pietruszki umyć i osuszyć. Resztę papryki pokroić na mniejsze kawałki,wrzucić do wywaru i gotować do miękkości. Mięso obrać z porcji rosołowej i pokroić. Dodać marchewki,pietruszkę pokrojoną w plasterki i czosnek. Miękką paprykę wraz z wywarem dodać do warzyw z mięsem. Całość zmiksować na krem. Do filiżanki posmarowanej olejem włożyć ryż,lekko ucisnąć i wyłożyć na środek głębokiego talerza. Do talerza wlać gorącą zupę. Zupę ozdobić paskami papryki,kleksami śmietany i natką pietruszki. Smacznego!
zbysiowa