Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Paprykowa zupa z kostką z kaszy manny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zupa paprykowa na rosole z kaszką manną jest smaczna i sycąca.

Paprykowa zupa z kostką z kaszy manny

Składniki:

Paprykowa zupa z kostką z kaszy manny

 

  • 1,5 litra rosołu
  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 dag kremowego serka topionego
  • 2 łyżki śmietanki
  • 1 łyżeczka maki pszennej
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 szkl wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 6-7 łyżek kaszy manny

 

 

Sposób przygotowania:

Paprykowa zupa z kostką z kaszy manny
Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, wsypać przygotowane warzywa, koncentrat pomidorowy i podsmażyć. Przełożyć do garnka, wlać rosół i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec dodać śmietankę wymieszaną z mąką i serek topiony rozpuszczony w odrobinie gorącej zupy, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. W drugim garnku zagotować 1 szkl wody z łyżeczką masła i odrobiną soli, wsypać kaszę mannę i gotować 3-4 minuty. Następnie kaszkę wyłożyć do płaskiego naczynia, wyrównać, ostudzić. Zimną wyłożyć na deskę, pokroić w kostkę, włożyć na talerze, zalać gorącą zupą, posypać posiekaną natką pietruszki..