Sposób przygotowania:
Paprykowa zupa z kostką z kaszy manny
Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, wsypać przygotowane warzywa, koncentrat pomidorowy i podsmażyć. Przełożyć do garnka, wlać rosół i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec dodać śmietankę wymieszaną z mąką i serek topiony rozpuszczony w odrobinie gorącej zupy, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. W drugim garnku zagotować 1 szkl wody z łyżeczką masła i odrobiną soli, wsypać kaszę mannę i gotować 3-4 minuty. Następnie kaszkę wyłożyć do płaskiego naczynia, wyrównać, ostudzić. Zimną wyłożyć na deskę, pokroić w kostkę, włożyć na talerze, zalać gorącą zupą, posypać posiekaną natką pietruszki..
Gosia85