SUPERPRZEPIS

Paprykowe gołąbki

  • 5
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Paprykowe gołąbki Więcej zdjęć (4)

Na obiad polecamy dzisiaj gołąbki z papryką i koperkiem.

Składniki:

Paprykowe gołąbki

 

  • 2,5 szk ugotowanego ryżu parabolicznego
  • 250 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki świeżego posiekanego koperku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • woda
  • 8 sparzonych liści ze świeżej kapusty
  • 4 liście do wyłożenia

Sposób przygotowania:

Paprykowe gołąbki
Do miski wsypać ugotowany ryż. Mięso zmielić, paprykę oczyścić i pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić również w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Do ryżu dodać paprykę, podsmażoną cebulę, posiekany koperek, jajko, zmielone mięso oraz przyprawy i wymieszać masę. Na każdy ze sparzonych liści nałożyć porcję masy i zawinąć gołąbki. Na dnie garnka ułożyć dwa liście, na nie ułożyć gołąbki, zakryć dwoma liśćmi. W wysokim naczyniu rozrobić koncentrat z woda ( wody tyle aby prawie zakryła gołąbki ) i dusić do miękkości kapusty. Do gołąbków można zrobić sos np. pomidorowy.
Paprykowe gołąbki
przygotować masę i spażone liście kapusty
Paprykowe gołąbki
zawiniete gołąbki ukladać w garnku wyłożonym liśćmi kapusty
Paprykowe gołąbki
gołąbki przykryć kolejnymi liśćmi i zalać wodą z koncentratem