thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Paprykowy kurczak na salatce

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna sałatka z grillowaną, paprykową piersią kurczaka i energetyzującym pomarańczowym dressingiem

Paprykowy kurczak na salatce

Składniki:

Paprykowy kurczak na salatce

 

  • podwójna pierś z kurczaka (opłukana, osuszona)
  • 1/2 paczuszki słodkiej papryki w proszku
  • świeżo mielony pieprz, sól
  • sos sojowy ciemny Tao Tao
  • sałata lodowa
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek zielony
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebulka
  • oliwki czarne
  • kiełki, np. lucerny, rzodkiewki
  • parmezan ( grubo mielony)
  • świeża pszenna bagietka
  • masło
  • listki tymianku
  • sok z jednej pomarańczy
  • 2 łyżeczki miodu lipowego
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego Tao tao
  • oliwa z oliwek

 

 

 

Sposób przygotowania:

Paprykowy kurczak na salatce
Wyszły trzy porcje obiadowe:)

Mięso :

pokroić na podłużne cząstki, włożyć do miski, dodać mielona paprykę, świeżo mielony pieprz, szczyptę soli i 3 łyżki sosu sojowego ciemnego, wymieszać dokładnie, odstawić do lodówki na 1-2 godz.



Ilość sałaty w sałatce- indywidualna:) Sałatę opłukać, osuszyć, pokroić na paski lub porwać na drobne kawałki (ja poszatkowałam). Rozdzielić na 3 talerze.

Warzywa opłukać, pokroić dowolnie, ja pokroiłam ogórka na półplasterki, cebulę podobnie, pomidory na ósemki, paprykę w paski. Oliwki można dać w całości lub pokroić.



Mięso grillować na patelni wysmarowanej oliwa z oliwek, z obu stron do zarumienienia.

Bagietkę pokroić, posmarować masłem, posypać solą, listkami tymiankiem, piec kilka minut w temp. 180 stopni, na złocisty kolor, nie spalić, nie wysuszyć:)



Dressing:

wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać z miodem, sokiem z limonki, łyżką oliwy z oliwek, łyżeczką jasnego sosu sojowego i listkami tymianku.

Sałatkę posypać pieprzem. Kurczaka układać na sałatce, polać dressingiem, na środek dać drobne kiełki, posypać parmezanem, podawać z bagietką,