dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Schab na kapuście z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schab na kapuście z jabłkami to przepyszne danie obiadowe.

Schab na kapuście z jabłkami

Składniki:

Schab na kapuście z jabłkami

 

  • 80 dag schabu
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 małe jabłka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab na kapuście z jabłkami
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, każdy lekko rozbić. Kawałki mięsa oprószyć solą i pieprzem, zrumienić z obu stron na lekko rozgrzanym oleju. Zmniejszyć ogień, wlać połowę bulionu, dodać majeranek, dusić pod przykryciem do miękkości. Kapustę opłukać, osączyć, pokroić na drobniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, wlać pozostały bulion, dusić na małym ogniu około 20 minut. Dodać masło, pokrojoną w kostkę cebulę, obrane i pokrojone w ósemki jabłka, sól, pieprz, cukier, kminek i paprykę, dusić pod przykryciem, aż jabłka będą miękkie. Kapustę wyłożyć na półmisek, na wierzchu ułożyć plastry schabu. Podawać z ziemniakami.