2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Schab w aromatycznej kiszonej kapuście

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Soczysta pieczeń ze schabu na aromatycznej jarzynce z kapusty kiszonej z rodzynkami, żurawiną, miodem. Wspaniale prezentuje się na stole. Na pewno zasmakuje domownikom i gościom!

Schab w aromatycznej kiszonej kapuście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab w aromatycznej kiszonej kapuście

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 3 łyżki musztardy delikatesowej
  • pieprz czarny grubo mielony
  • 1 łyżeczka majeranku

 

  • Jarzynka z kiszonej kapusty:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 puszka ananasa
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka rodzynek sułtanek
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 łyżeczki mąki pszennej do zawiesiny
  • 2 goździki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka sosu sojowego do smaku
  • sól do smaku
  • natka pietruszki i plasterki jabłka do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Schab w aromatycznej kiszonej kapuście
Schab myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym,smarujemy z każdej strony łagodną musztardą oprószamy dość obficie pieprzem grubo mielonym,oraz majerankiem,odstawić na godzinę do lodówki.Następnie włożyć w woreczek do pieczenia związać ,na wierzchu porobić parę małych dziurek aby gorące powietrze uchodziło. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec około 1,5 godziny,na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aby schab złapał "rumieńca". Jarzynka: Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy w zimnej wodzie dwukrotnie odciskamy dobrze,siekamy drobno nożem. Masło rozgrzewamy w garnku dodajemy posiekaną drobno cebulę szklimy,następnie dodajemy kapustę,wlewamy sok z osączonego ananasa oraz wodę i dusimy około 45 minut pod przykryciem,w między czasie wrzucamy do jarzynki pokrojonego ananasa w kostkę. Na 15 minut przed końcem pieczenia dodajemy resztę składników:żurawinę,rodzynki,miód,kminek,goździki doprawiamy solą oraz sosem sojowym,gotujemy całość.Z maki i małej ilości wody robimy zawiesinę in zagęszczamy jarzynkę.Schab przed podaniem ułożyć na kapuście udekorować natką pietruszki.
Schab w aromatycznej kiszonej kapuście
schab myjemy nacieramy musztardą wstawiamy do lodówki
Schab w aromatycznej kiszonej kapuście
wkładamy mięso w woreczek do pieczenia
Schab w aromatycznej kiszonej kapuście
w rondelku na maśle szklimy cebulę
Schab w aromatycznej kiszonej kapuście
kapustę łączymy z pozostałymi składnikami gotujemy