Sposób przygotowania:
Parowańce z borówkami.
Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy. Robimy zaczyn na ciasto...do kubeczka wlewamy ciepłe mleko, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę suchych składników mieszamy razem. W mące robimy dołek i wlewamy zaczyn, wbijamy jajko i dodajemy olej. Delikatnie mieszamy mokre składniki i wolno łączymy z resztą. Wyrabiamy tak długo aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte wykładamy na blat posypany mąką, następnie wałkujemy ciasto na centymetrowy placek. Szklanką lub foremką wycinamy krążki i na każdym układamy po 3 borówki. Zlepiamy brzegi i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 minut. Parujemy po 8 min w naczyniu do tego przeznaczonym lub na garnku obwiązanym ścierką. Tłuszcz rozpuszczamy w małym naczyniu, czekoladę łamiemy u wrzucamy aby też się rozpuściła. Lekko ostudzone kluchy polewamy czekoladą.