Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Parówki w pieczarkowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

W taki sam sposób można przygotować inny gatunek kiełbasy.

Parówki w pieczarkowym sosie

Składniki:

Parówki w pieczarkowym sosie

 

  • 1/2 kg parówek
  • 2 papryki
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1/2 kostki rosołowe
  • 1 ogórek kiszony
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
  • 3 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku

Sposób przygotowania:

Parówki w pieczarkowym sosie
Kostkę rosołową rozpuścić w 1 szkl wrzącej wody. Parówkę obrać z osłonek i pokroić w słupki. Cebulę drobno posiekać i razem z parówką obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać pokrojoną w słupki paprykę, pokrojonego w kostkę ogórka, posiekane pieczarki, koncentrat pomidorowy i dusić przez 10 minut. Mąkę wymieszać ze śmietaną i ostrą papryką, połączyć z sosem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Podawać z pieczywem lub z ryżem i surówką.