margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Parówkowe ośmiorniczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Paróweczki smakują nie tylko najmłodszym.

Parówkowe ośmiorniczki

Składniki:

Parówkowe ośmiorniczki

 

  • 8-10 parówek najlepiej cielęcych (ja użyłam parówek nadziewanych serem akurat takie były w domu :))
  • kolorowe papryki ja użyłam żółtej i zielonej
  • 2 średnie cebule
  • ząbek czosnku
  • 40 dg pieczarek
  • oliwa
  • masło
  • mleko
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy

 

 

Sposób przygotowania:

Parówkowe ośmiorniczki
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w drobną kosteczkę, przesmażamy razem na oliwie. Solimy i pieprzymy do smaku. Cebula ma się lekko zarumienić, następnie podlewamy ją mlekiem i cały czas mieszamy aż je ładnie wchłonie. W osobnym garnuszku na maśle lub margarynie przesmażamy pieczarki pokrojone w większe plasterki lub kostkę. Solimy i pieprzymy do smaku. Pieczarki razem z sosem z duszenia wlewamy na patelnię i łączymy z cebulą i czosnkiem. Różnokolorową paprykę opłukujemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w piórka. Wrzucamy na patelnie i wszystko razem dusimy pod przykryciem. Jeśli jest taka potrzeba podlewamy gorącą wodą, żeby powstał sosik i papryka szybciej się udusiła. Doprawiamy do smaku pieprzem, słodką papryką, pieprzem cayenne (jeśli robimy parówki dla dzieci to odradzam pieprz cayenne bo jest ostry!!). Parówki nacinamy w połowie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż, powstaną nam "macki ośmiornicy". Na 10-15 min przed końcem duszenia dodajemy paróweczki- ośmiorniczki i obracamy co jakiś czas żeby napęczniały z każdej strony. Podajemy z ryżem lub chrupiącym pieczywem. Smacznego :)))