SUPERPRZEPIS

Pascha kajmakowa z bakaliami

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pascha kajmakowa z bakaliami Więcej zdjęć (2)

Delikatna i kremowa pascha z dodatkiem masy kajmakowej, która w połączeniu z orzechami, migdałami i żurawiną smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

Pascha kajmakowa z bakaliami

 

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 5 żółtek
  • 400 g masy kajmakowej
  • 200 g masła
  • 50 g suszonej żurawiny całej
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka kopiasta żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 25 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania:

Pascha kajmakowa z bakaliami

ETAP 1:

Pascha kajmakowa z bakaliami
Do gorącej masy dodawać po kawałku masło.

Orzechy włoskie posiekać nożem i uprażyć na suchej patelni. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.

Żółtka i  300 g masy kajmakowej przełożyć do miski, którą należy umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą.

Ubijać, aż masa stanie się puszysta i zrobi się gorąca. Wrzucić napęczniałą żelatynę, a kiedy się rozpuścić dodawać po kawałku masła.

ETAP 2:

Pascha kajmakowa z bakaliami
Do masy kajmakowej dodać zmielony twaróg.

Stale miksując dodawać dobrze zmielony twaróg, najlepiej w kilku porcjach.

ETAP 3:

Pascha kajmakowa z bakaliami
Na końcu dodać bakalie i dobrze wymieszać.

Na końcu wsypać bakalie i wymieszać. Ok 2 łyżek orzechów odłożyć do dekoracji. Masę przelać do formy w kształcie wieńca o maksymalnej średnicy 22 cm i odstawić do lodówki do stężenia.

Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną razem z kremówką.

Wyjąć paschę z foremki, polać po wierzchu podgrzanym, ale nie gorącym kajmakiem, rozpuszczoną czekoladą i prażonymi orzechami. Smacznego :)