Pascha pistacjowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ser zemleć, chyba, że używamy mielonego. Wanilię drobno pokroić, w mikserze utrzeć masło, dodać po kolei po jajku z łyżką cukru, s

Pascha pistacjowa

Składniki:

Pascha pistacjowa

 

  • 1 kg tłustego twarogu (najlepiej mielonego)
  • 2 kubki gęstej śmietany lub niekwaśnego jogurtu naturalnego
  • 1 kostka masła (można dać mniej)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 laska wanilii lub 1 op. cukru waniliowego
  • 250 g orzeszków pistacjowych
  • listki świeżej mięty do przybrania

Sposób przygotowania:

Pascha pistacjowa
Ser zemleć, chyba, że używamy mielonego. Wanilię drobno pokroić, w mikserze utrzeć masło, dodać po kolei po jajku z łyżką cukru, stopniowo wrzucać posiekane pistacje, dodać ser oraz śmietanę. Utrzeć wszystko na gładko – wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia podajemy w ładnej salaterce, dekorujemy listkami świeżej mięty.