Pascha wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Twaróg przepuścić przez maszynkę dwukrotnie – chyba, że użyto twarogu mielonego. Rodzynki umyć, osuszyć, zalać koniakiem. Orzechy,

Pascha wielkanocna

Składniki:

Pascha wielkanocna

 

  • 1 kg tłustego twarogu (mielonego)
  • 120 g masła
  • 8 żółtek
  • 350 g cukru pudru
  • 1 kieliszek koniaku
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 30 g suszonych fig
  • 30 g suszonych daktyli
  • 30 g karmelizowanej skórki pomarańczowej
  • inne owoce kandyzowane i świeże do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pascha wielkanocna
Twaróg przepuścić przez maszynkę dwukrotnie – chyba, że użyto twarogu mielonego. Rodzynki umyć, osuszyć, zalać koniakiem. Orzechy, migdały (można użyć płatków migdałowych), figi, daktyle, skórkę pomarańczową pokroić. W malakserze ucieramy masło, dodajemy po kolei żółtka stopniowo dodając cukier, potem dodajemy ser. Następnie dodajemy bakalie i mieszamy masę – już nie nożykami. Wykładamy paschę na miseczką, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc. Podajemy odwróconą do góry dnem – wyjętą z miseczki, przybraną kandyzowanymi i świeżymi owocami.