Sposób przygotowania:
Paschalny tort bananowy (Izrael)
Żółtka ubic do białości, ubijając stopniowo dodawać cukier i sól, ubić na jasną, puszystą, gęstą masę. Dodać banany, lekko wymieszać, wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, połączyć ciasto z orzechami. Ciasto orzechoiwe lekko wymieszac z połową białek, dodać pozostałe, lekko wymieszać. Przełożyc do dużej tortownicy wysmarowanej masłem, wysypanej mąką, wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st), piec 50-60 min, spróbować patyczkiem. Po wyjęciu pozostawić w tortownicy 3 minuty, zdjąć obręcz, po 25 minutach przykryć miską, odstawić na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia ciasto przekroić na 2 krążki, posmarować bitą śmietaną, ułożyć krążki banana na śmietanie, przykryć drugim krążkiem, posmarować wierzch bita śmietaną.