Evi

Evi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Pasta al forno.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Z zapiekanym makaronem każdy obiad będzie odświętnym.

Pasta al forno.

Składniki:

Pasta al forno.

 

  • SOS RAGU
  • 150 g mielonego mięsa wołowego
  • drobno pokrojona (lub zmiksowane ) marchewka, cebula, i por naciowy
  • olej
  • kostka rosołowa
  • koncentrat pomidorowy
  • SOS BESZAMELOWY
  • pół litra mleka
  • łyżka masła
  • sól
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mąki
  • 250 g makaronu typu rurki
  • pare łyżek utartego parmezanu ( może być inny żółty ser )

 

 

Sposób przygotowania:

Pasta al forno.
RAGU Rozgrzewamy olej i podsmazamy pokrojone warzywa ( aż zmiękną) dodajemy mielone mięso i podsmażamy wszystko przez jakiś czas. Dodajemy koncetrat pomidorowy, kostke rosołowa i dusimy wszystko przez 30 minut. SOS BESZAMELOWY Doprowadzamy do wrzatku czesc mleka z masłem , solą, i szczypta gałki muszkatałowej. Do odlanego wczesniej zimnego mleka dodajemy mąkę dokladne mieszajac. Wlewamy zimne mleko z mąka do gotujacego sie mleka i energicznie mieszamy aby nie powstaly grudki. Gotujemy przez chwile i odstawiamy. MAKARON Gotujemy makaron al dente, odcedzamy, mieszamy go z sosem mięsnym i sosem beszamelowym. Wlewamy wszystko do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy syto startym parmezanem i zapiekamy w bardzo cieplym piekarniku aż ser sie zarumieni. Około 15/20 minut.