Sposób przygotowania:
Pasta paprykowa do słoików na zimę
Czosnek obrać. Paprykę słodką umyć, usunąć nasiona i zmielić w maszynce do mięsa razem z czosnkiem.
Paprykę ostrą umyć, usunąć niepotrzebne części, ale pozostawić nasiona, zmielić w maszynce do mięsa. Nadmiar soku z ostrej papryki (ok 4 szkl) odcedzić, przelać do małych słoiczków i zapasteryzować (również przydadzą się do zaostrzenia potraw).
Papkę paprykową przełożyć do garnka, dodać resztę składników i gotować 30 minut. Gorącą pastę przełożyć do małych wyparzonych słoiczków.
Nie pasteryzować.
Paprykę ostrą umyć, usunąć niepotrzebne części, ale pozostawić nasiona, zmielić w maszynce do mięsa. Nadmiar soku z ostrej papryki (ok 4 szkl) odcedzić, przelać do małych słoiczków i zapasteryzować (również przydadzą się do zaostrzenia potraw).
Papkę paprykową przełożyć do garnka, dodać resztę składników i gotować 30 minut. Gorącą pastę przełożyć do małych wyparzonych słoiczków.
Nie pasteryzować.