alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 427]

Pasta paprykowa do słoików na zimę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rewelacyjna ostra pasta z papryki do słoików na zimę. Idealna na kanapki jak również jako dodatek do wszelkich gulaszów, sosów itp.

Pasta paprykowa do słoików na zimę

Składniki:

Pasta paprykowa do słoików na zimę

 

Sposób przygotowania:

Pasta paprykowa do słoików na zimę
Czosnek obrać. Paprykę słodką umyć, usunąć nasiona i zmielić w maszynce do mięsa razem z czosnkiem.

Paprykę ostrą umyć, usunąć niepotrzebne części, ale pozostawić nasiona, zmielić w maszynce do mięsa. Nadmiar soku z ostrej papryki (ok 4 szkl) odcedzić, przelać do małych słoiczków i zapasteryzować (również przydadzą się do zaostrzenia potraw).

Papkę paprykową przełożyć do garnka, dodać resztę składników i gotować 30 minut. Gorącą pastę przełożyć do małych wyparzonych słoiczków.

Nie pasteryzować.