Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pasta pomidorowa ostra

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przecier pomidorowy wymieszać z przecierem owo­cowym, utartymi na tarce o drobnych

Pasta pomidorowa ostra

Składniki:

Pasta pomidorowa ostra

 

Sposób przygotowania:

Pasta pomidorowa ostra
Przecier pomidorowy wymieszać z przecierem owo­cowym, utartymi na tarce o drobnych otworach sele­rem i pietruszką oraz drobno posiekaną cebulą. Podgrzewać wszystko w rondlu o grubym dnie na wolnym ogniu stale mieszając przez ok. 30 min. Przecier powinien się zagęścić. Wtedy przyprawić go do smaku solą, cukrem i zmielonymi przyprawa­mi. Zagęszczoną pastę złożyć do wyparzonego wrzątkiem garnka kamiennego lub do wygotowa­nych słoików, wstawić do piekarnika i ogrzewać ok. 30 min, a następnie położyć krążek pergaminu uma­czany w spirytusie I zalać pechem. Jeżeli wkłada się pastę do słojów twistów lub weków, po zamknięciu pasteryzuje się tak samo jak przecier pomidorowy.