LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Pasta provencale

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Makaron z sezonowymi warzywami.

Pasta provencale Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta provencale

 

  • cebula 1
  • czosnek 2 ząbki
  • papryka czerwona 3
  • cukinia 3
  • pomidory 40 dag
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • bazylia posiekana świeża 2 łyżki (można zastąpić suszoną)
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • makaron fusilli (świderki) 25 dag
  • ser żółty 15 dag

 

Sposób przygotowania:

Pasta provencale
Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Zeszklić na niej cebulę pokrojoną w cienkie plastry, rozgnieciony czosnek, paprykę pokrojoną w paski (bez pestek), plasterki cukinii i stale mieszając, dusić 5 minut. Następnie dodać pomidory pokrojone w kawałki, koncentrat oraz bazylię. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć i podgrzewać do miękkości warzyw. Makaron ugotować al. dente w osolonym wrzątku z łyżką oliwy. Odlać i dołożyć do warzyw. Wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć serem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do momentu aż ser się zrumieni (ok. 10 minut). Dekorować bazylią lub pietruszką, podawać.
Pasta provencale
Podsmażanie warzyw na oliwie do pasty provencale.
Pasta provencale
Odcedzony, ugotowany al dente makaron fusilli.
Pasta provencale
Wymieszanie uduszonych warzyw z makaronem.
Pasta provencale
Pokrycie żółtym serem makaronu z warzywami.