Pasta szpinakowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pasta szpinakowa - oto propozycja na smaczną pastę do kanapek - ze świeżego szpinaku, sera i jaj.

Pasta szpinakowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pasta szpinakowa

 

  • 500 g świeżego (koniecznie świeżego!) szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku (porządnego polskiego a nie chińskiego bez smaku :))
  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 300 g sera gouda, najlepiej dobrej jakości takiego z twardą "skórką"
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pasta szpinakowa
1. Szpinak dokładnie myjemy i kroimy na drobno, cebulę kroimy w pół talarki albo drobną kostkę. 2. Rozgrzewamy w garnku trochę oleju i wrzucamy cebulkę. Smażymy do zeszklenia. 3. Dodajemy szpinak, doprawiamy pieprzem i solą i dusimy do momentu aż zostanie w nim mało wody. 4. Wyjmujemy z ugotowanych na twardo jajek żółtka i wrzucamy do małej miski. Rozgniatamy na drobno, dodajemy 5 stołowych łyżek majonezu i mieszamy razem. 5. Teraz są dwie możliwości, albo szpinak ostudzamy albo robimy z gorącym co skutkuje rozpuszczenie sera. Wybór pozostawiam wam :) 6. W obu przypadkach wykładamy szpinak do salaterki, dodajemy starty drobno ser i starte białka jajek. Mieszamy razem. 7. Na koniec dodajemy wymieszany z żółtkami majonez i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku jeżeli mamy taką ochotę. 8. Wrzucamy na posmarowany masłem chlebek, dodajemy pastę, dekorujemy szczypiorkiem i gotowe :) Smacznego!
Pasta szpinakowa
Etap 1