Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Pasta tikka masala

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na dość złożoną, ale bardzo smaczną pastę curry. Jest to składnik wielu indyjskich dań, ale też samodzielna potrawa która może służyć jako dip czy pasta do kanapek.

Pasta tikka masala Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasta tikka masala

 

  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • szcz pieprzu
  • łyżka mielonej papryki
  • łyżka curry
  • łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szcz papryczki chilii (ususzonej)
  • łyżka wiórek kokosowych
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • łyżeczka nasion kminku
  • łyżeczka nasion kolendry

Sposób przygotowania:

Pasta tikka masala
Nakładamy na rozgrzaną patelnię olejek kokosowy, dodajemy nasiona kminku i kolendry. Czekam aż się lekko podprażą. Przekładam je następnie do miseczki, gdzie dodaję czosnek i imbir (pokrojone w drobną kostkę), pieprz, mieloną paprykę, curry, koncentrat pomidorowy, papryczkę chili, wiórki kokosowe, mielone migdały, Miksuję wszystko blenderem ręcznym aż będzie miało gładką masę.
Pasta tikka masala
Etap 1 kroimy w kostkę czosnek oraz imbir
Pasta tikka masala
Etap 2 podprażam na patelni kminek i kolendre
Pasta tikka masala
Etap 3 nakładamy wszystkie składniki do naczynka i blenderujemy