Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Pastelowe ciasto

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Na deser mamy dzisiaj pyszne lekkie ciasto z masą jabłkową i kokosem

Pastelowe ciasto

Składniki:

Pastelowe ciasto

 

  • Biszkopt różowy:
  • 4 jajka
  • 4-5 łyżek cukru
  • 4-5 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kisiel różowy
  • Biszkopt zielony:
  • 4 jajka
  • 4-5 łyżek cukru
  • 4-5 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kisiel zielony
  • Wkładka kokosowa:
  • 5 jajek
  • 200g wiórek kokosowych
  • Szklanka cukru
  • Masa:
  • 0,5 l smietany 30%
  • pół szklanki cukru pudru
  • zielona galaretka
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • Galaretka żółta
  • Galaretka czerwona
  • Dodatkowo:
  • Płatki migdałowe

 

Sposób przygotowania:

Pastelowe ciasto
Biszkopt rózowy: Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kisielem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Biszkopt zielony: Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kisielem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Wkładka kokosowa: Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka i zmiksować. Dodac kokos i delikatnie wymieszać. Piec pół godziny. Masa: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody.. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier i zimną galaretką. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników. Masa jabłkowa: Jabłka obraca i udusić aż będą jednolitą masa(można zetrzeć lub pokroić na mniejsze części i będzie szybciej). Pod koniec dodac galaretki i dokładnie wymieszać. Przełożenie: biszkopt rózowy + masa jablkowa + wkładka kokosowa + masa +biszkopt zielony + Masa + płatki migdałowe