iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Paszteciki drożdżowe z grzybami i serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Paszteciki najlepiej smakują jeszcze ciepłe kiedy ser jest przyjemnie ciągnący do pasztecików podajemy czysty barszczyk.

Paszteciki drożdżowe z grzybami i serem

Składniki:

Paszteciki drożdżowe z grzybami i serem

ciasto:

nadzienie:

  • 40 dag już obgotowanych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 20 dag żółtego sera
  • przyprawy
  • zielona pietruszka

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Paszteciki drożdżowe z grzybami i serem
Mleko podgrzać i wymieszać w nich drożdże z cukrem. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą, dodać mleko z drożdżami oraz jajka i rozpuszczony oraz przestudzony tłuszcz, zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ciasto ściereczka i odstawić do wyrośnięcia.

Grzyby po oczyszczeniu, pokrojeniu i obgotowaniu w sporej ilości wody dokładnie odcedzić i odważyć około 40 dag. Masło stopić i zrumienić na nim drobno pokrojoną cebulę, dodać grzyby oraz przyprawy sól, pieprz do smaku oraz szczyptę tymianku, smażyć grzyby kilka minut od czasu do czasu mieszając. Podsmażone grzyby przestudzić i wymieszać z tartym na grubych oczkach tarki serem oraz posiekaną pietruszką.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i przeciąć je wzdłuż na dwa prostokąty około 25 cm szerokości, nadzienie grzybowe rozsmarować na prostokątach z ciasta i zwinąć jak roladkę ( zaczynając od dłuższego boku) ostrym nożem pociąć na małe porcje i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paszteciki posmarować po wierzchu jajkiem i odstawić jeszcze na 30 minut do podrośnięcia.

Piec w temp. 180st około 18-20 minut do momentu zrumienienia.