Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Paszteciki drożdżowe z młodą kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Paszteciki drożdżowe z młodą kapustą i pieczarkami- ze szklanką ciepłego barszczyku smakują wybornie. Warto je przygotować.

Paszteciki drożdżowe z młodą kapustą i pieczarkami

Składniki:

Paszteciki drożdżowe z młodą kapustą i pieczarkami

Ciasto

Farsz

  • 1/2 główki młodej kapusty,
  • 150 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 5 łyżek wody,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • sól,
  • pieprz,

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Paszteciki drożdżowe z młodą kapustą i pieczarkami

Przygotowanie ciasta

Paszteciki drożdżowe z młodą kapustą i pieczarkami
Przygotowuję rozczyn. Mąkę przesiewam, dodaję rozczyn i pozostałe składniki. Wyrabiam ciasto.

Ciasto: Do ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże, cukier oraz 1 łyżeczkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski.

Dodaj jajko, rozczyn, sól oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrób ciasto. Oprósz mąką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.

Przygotowanie farszu

Paszteciki drożdżowe z młodą kapustą i pieczarkami
Kapustę smażę z cebulą i pieczarkami. Doprawiam do smaku.

Farsz: Kapustę drobno pokrój. Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki razem z cebula przełóż na patelnię.

Smaż przez około 5 minut na maśle. Dodaj kapustę i wymieszaj. Wsyp kminek i wlej wodę. Smaż przez około 10 minut. Farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Przygotowanie pasztecików

Paszteciki drożdżowe z młodą kapustą i pieczarkami
Ciasto rozwałkowuję i nacinam nożem. Nakładam farsz i zwijam ciasto.

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj. Brzeg ciasta natnij nożem. Obok ułóż wzdłuż porcję farszu. Ciasto złóż (nacięciami do góry), brzegi lekko dociśnij.

Odetnij pozostałe ciasto. Ciasto z farszem pokrój na 10 cm kawałki.

Pieczenie

Paszteciki drożdżowe z młodą kapustą i pieczarkami
Paszteciki układam na blaszce i piekę na złoty kolor.

Paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp czarnuszką.

Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni.