Sposób przygotowania:
Paszteciki drożdżowe z młodą kapustą i pieczarkamiPrzygotowanie ciasta
Ciasto: Do ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże, cukier oraz 1 łyżeczkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski.
Dodaj jajko, rozczyn, sól oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrób ciasto. Oprósz mąką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie farszu
Farsz: Kapustę drobno pokrój. Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki razem z cebula przełóż na patelnię.
Smaż przez około 5 minut na maśle. Dodaj kapustę i wymieszaj. Wsyp kminek i wlej wodę. Smaż przez około 10 minut. Farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Przygotowanie pasztecików
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj. Brzeg ciasta natnij nożem. Obok ułóż wzdłuż porcję farszu. Ciasto złóż (nacięciami do góry), brzegi lekko dociśnij.
Odetnij pozostałe ciasto. Ciasto z farszem pokrój na 10 cm kawałki.
Pieczenie
Paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp czarnuszką.
Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni.