Sposób przygotowania:
Paszteciki ptysiowe z rybą
Zagotować 3/4 szklanki wody z margaryną i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypać przesianą mąkę z proszkiem, odstawić i rozcierać, aby nie było grudek. Następnie podgrzewać na słabym ogniu, stale mieszając. Gdy ciasto nabierze połysku, odstawić z ognia. Do gorącego ciasta dodawać po jednym jajku, starannie ucierając na jednolitą masę. Blachę wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Z ciasta ptysiowego uformować w mące wałek średnicy 3 cm. Kroić na kawałki długości 3 cm. Formować kule, lekko spłaszczać, układać na blasze w odstępach 5 cm. Piec w bardzo gorącym piekarniku 15-20 min. Na początku pieczenia przez kilka minut nie otwierać piekarnika, aby ptysie nie opadły. Gdy ciasto się zrumieni, zmniejszyć temperaturę, aby ptysie się dosuszyły. Przed wyjęciem zostawić na chwilę ciasto w otwartym piekarniku, lekko ochłodzić i wyjąć. Ostudzone ptysie przekroić ostrym nożem; zdjąć wierzchy. Pieczarki na nadzienie oczyścić, opłukać, przyciąć trzony, pokroić w cienkie paseczki, włożyć do rondla, dodać 3-4 łyżki wody i pół łyżki tłuszczu, dusić pod przykryciem 10-15 min. Z reszty tłuszczu i mąki przyrządzić białą zasmażkę, rozprowadzić wywarem, zagotować, do- dać pieczarki, śmietanę, żółtko, posolić i starannie wymieszać. Połączyć z pokrojoną gotowaną rybą i przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Upieczone ptysie napełnić gorącym nadzieniem, przykryć wierzchami, wstawić na 5 min. do gorącego piekarnika, zagrzać. Ptysie ułożyć na okrągłym półmisku, przybrać zieleniną. Z porcji tej otrzymuje się ok. 20 pasztecików.