Sposób przygotowania:
Paszteciki z kapustą , grzybami i żurawiną
Farsz: Kapustę płuczemy odciskamy i kroimy drobno. Wkładamy na patelnie i smażymy na oliwieGrzyby namaczamy we wrzątku i dwa razy zmieniamy wodę , dodajemy do kapusty. Podlewamy bulionem i wodą. Dodajemy sól i pieprz , wsypujemy żurawinę i dodajemy sos sojowy ( nabierze fajnego smaku ). Dusimy koło godzinki , odciskamy i zostawiamy do ostygnięcia .
Ciasto: Na ceratkę wsypujemy mąkę robimy w niej dołek W szklance ciepłego mela rozrabiamy drożdże z łyżką cukru. Wlewamy rozrobione drożdże do dołka w mące , lekko mieszamy powstaje zawiesina. Zostawiamy na 15 minut. Rozpuszczamy masło i ostudzone dodajemy do ciasta oraz żółtka posypujemy solą. Zagniatamy ciasto i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wałkujemy ciasto na prostokąt. Kładziemy farsz z kapusty i grzybów i zawijamy w rulonik Kroimy centymetrowe kółeczka . Smarujemy żółtkiem i do pieca pieczemy 20 minut w 180 stopniach . Podajemy z barszczem.
Ciasto: Na ceratkę wsypujemy mąkę robimy w niej dołek W szklance ciepłego mela rozrabiamy drożdże z łyżką cukru. Wlewamy rozrobione drożdże do dołka w mące , lekko mieszamy powstaje zawiesina. Zostawiamy na 15 minut. Rozpuszczamy masło i ostudzone dodajemy do ciasta oraz żółtka posypujemy solą. Zagniatamy ciasto i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wałkujemy ciasto na prostokąt. Kładziemy farsz z kapusty i grzybów i zawijamy w rulonik Kroimy centymetrowe kółeczka . Smarujemy żółtkiem i do pieca pieczemy 20 minut w 180 stopniach . Podajemy z barszczem.
robaczek