SUPERPRZEPIS

Paszteciki z mięsem i pieczarkami pod czarnuszką

  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Paszteciki z mięsem i pieczarkami pod czarnuszką Więcej zdjęć (5)

Paszteciki u nas w domu robione są dość rzadko, nie dlatego że za nimi nie przepadamy ale dlatego że przyzwyczajeni jesteśmy do podawania ich na szczególne okazje ...

Składniki:

Paszteciki z mięsem i pieczarkami pod czarnuszką

 

  • Ciasto:
  • 250 g mąki typ 450
  • 15 g drożdży świeżych
  • 125 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy

 

  • farsz:
  • 500 g pieczarek
  • 500 g mięsa wieprzowego np szynki
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • sos sojowy 2 łyżeczki
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka
  • czarnuszka

Sposób przygotowania:

Paszteciki z mięsem i pieczarkami pod czarnuszką
Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem (woda powinna być chłodna). Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól, dolewamy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy jednolite ciasto. Dodajemy oliwę - ciasto ma być elastyczne. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem na około godzinę do ładnego wyrośnięcia ciasta. Przygotowujemy farsz: Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Mięso mielimy w maszynce do mięsa. na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i ją szklimy, następnie dodajemy mięso i podsmażamy przez 2 - 3 minuty, doprawiamy solą pieprzem i sosem sojowym, mieszamy. Następnie dodajemy pieczarki i całość dusimy do całkowitego odparowania wody jaką puszczą pieczarki. Ciasto wałkujemy, kroimy na prostokąty, nakładamy farsz i zwijamy tak by wolny brzeg był pod spodem. przekładamy na blaszkę.Do miseczki przekładamy żółtko, dodajemy mleko i mieszamy. Smarujemy nim paszteciki i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Paszteciki z mięsem i pieczarkami pod czarnuszką
Etap 1 do podduszonej cebuli dodajemy mięso
Paszteciki z mięsem i pieczarkami pod czarnuszką
Etap 2do mięsa i cebuli dodajemy pieczarki
Paszteciki z mięsem i pieczarkami pod czarnuszką
Etap 3 ciasto wałkujemy kroimy na prostokąty i nakładamy farsz
Paszteciki z mięsem i pieczarkami pod czarnuszką
Etap 4 zawijamy paszteciki układamy na baszce smarujemy jajkiem z mlekiem posypujemy czarnuszką