SUPERPRZEPIS

Paszteciki z mięsem i z twarogiem.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Paszteciki z mięsem i z twarogiem. Więcej zdjęć (3)

Przepyszne paszteciki na każdą okazję.

Składniki:

Paszteciki z mięsem i z twarogiem.

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • drożdże (ja używam Babuni - mniej niż połowa)
  • 1 łyżka oleju
  • Farsz na słono:
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki Warzywka
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • przyprawy w zależności od upodobań
  • Farsz na słodko:
  • 1/2 kg twarogu
  • cukier (w zależności od stopnia słodkości, jaki chcemy osiągnąć)

 

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z mięsem i z twarogiem.
Ciasto: Podgrzewamy mleko w mikrofalówce. Do wysokiego naczynia wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy cukier i rozdrabniamy drożdże. Mieszamy tak, aby drożdże się rozpuściły. Wsypujemy łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, dolewamy zrobione drożdże. Wszystko musimy wymieszać. Jak się połączy dodajemy odrobinę oleju. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut do czasu wyrośnięcia (podwojenia objętości) w ciepłe miejsce. Farsz na słono: Przyprawiamy mięso mielone cebulą, czosnkiem, Warzywkiem, pieprzem (w czasie mielenia boczku na mięso mielone, mielę także cebulę i czosnek). Przyprawione mięso smażymy na odrobinie oleju. Po usmażeniu, farsz studzimy. Farsz na słodko: Twaróg rozgniatamy widelcem i dodajemy cukier. Mieszamy. Gdy ciasto urośnie, dzielimy je na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy. Na tak przygotowane placki nakładamy farsz i zwijamy w rulonik. Ruloniki przekładamy na blaszkę do ciasta. Po przełożeniu kroimy ruloniki na plastry do grubości ok. 2 cm. Na koniec smarujemy wierzch pasztecików rozmąconym jajkiem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C na ok. 25 min. Smacznego :)
Paszteciki z mięsem i z twarogiem.
Rulonik nadziany farszem, który należy pokroić na plastry.
Paszteciki z mięsem i z twarogiem.
Pokrojony na plastry rulonik z mięsem mielonym tuż przed pieczeniem.