Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Paszteciki z mięsnym farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo dobre paszteciki, kruche ale nie rozsypujące się, takie w sam raz.

Paszteciki z mięsnym farszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paszteciki z mięsnym farszem

 

 

  • 1 jajko do posmarowania

 

  • Farsz:
  • części kurczaka w moim przypadku to 4 duże udka
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • warzywa gotowane z wywaru ( marchewka 2 szt, pietruszka 1 szt, kawałek selera)
  • 2 duże cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

Sposób przygotowania:

Paszteciki z mięsnym farszem
Mięso gotujemy w osolonej wodzie wraz z warzywami około 1h. Wyjmujemy mięso i warzywa ( bulion zostawiamy na zupę) i mielimy w maszynce razem z ugotowana i odciśniętą kapustą. Cebulę siekamy i smażymy na złoto. Dodajemy do mięsa i doprawiamy solą i pieprzem według własnego smaku. Podsmażamy farsz na oleju i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do przestygnięcia. Zagniatamy ciasto łącząc ze sobą wszystkie składniki. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy na kształt prostokąta. Wzdłuż dłuższej części układamy farsz i zawijamy go w ciasto. Linię łączenia można posmarować roztrzepanym jajkiem. Z powstałego wałeczka tniemy ukośnie paszteciki i każdy smarujemy rozkłóconym jajkiem.Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 20-30 minut w 180 stopniach ( aż nabiorą jasnobrązowej barwy ).
Paszteciki z mięsnym farszem
Do miski wrzucamy margarynę, mąkę, śmietanę, jajka i sól. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto.
Paszteciki z mięsnym farszem
Ciasto dzielimy na dwie części i każdą wałkujemy na kształt prostokąta( około 0,5 cm grubości)
Paszteciki z mięsnym farszem
Wzdłuż prostokątów nakładamy farsz mięsny.
Paszteciki z mięsnym farszem
Brzeg prostokąta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Zawijamy farsz w ciasto ( jeden raz). Tniemy skośnie paszteciki. Smarujemy z wierzchu jajkiem i pieczemy.