kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Paszteciki z nadzieniem kapuściano-grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

paszteciki z kiszoną kapusta i grzybami najlepiej podawać na gorąco z dodatkiem barszczu czerwonego , idealne na zakąski )

Paszteciki z nadzieniem kapuściano-grzybowym

Składniki:

Paszteciki z nadzieniem kapuściano-grzybowym

 

 

 

  • farsz:
  • 25 dkg odciśniętej poszatkowanej kapusty kiszonej
  • cebula drobno pokrojona
  • 8 dkg ( wcześniej namoczonych )grzybów
  • po łyżce oleju i masła
  • ok 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz ,Maggi

 

  • dodatkowo
  • jajko do posmarowania pasztecików
  • papier do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z nadzieniem kapuściano-grzybowym
Namoczone wcześniej grzyby ugotować i ostudzić , drobno posiekać.Na patelni rozgrzać olej i masło zeszklić cebulę , dodać kapustę i posiekane grzyby razem z wywarem , gotować na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie .Doprawić solą , pieprzem i maggi. Ciasto: Mąkę , masło ,sól, śmietanę i żółtka zagnieść w misce , odstawić na chwilę do lodówki.Schłodzone Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 milimetrów, wykrawać prostokąty 7x5 cm . Na każdym ułożyć farsz , zawinąć krótsze boki i zwinąc paszteciki . Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w rozgrzanym piekarniku 180 * przez ok 30 min.