Sposób przygotowania:
Paszteciki z nadzieniem pieczarkowym
Mąkę posiekać na stolnicy nożem razem ze schłodzonym tłuszczem, tak aby nie było wyczuwalnych grudek.Dodać żółtka, sól i śmietanę, nożem zarobić ciasto, a rękoma tylko zlepić. Ciasto ochłodzić w lodówce. Pieczarki pokrajać, podsmażyć na smalcu, wystudzić, zemleć w maszynce. Do pieczarek dodać tartą bułkę, 1 białko, przyprawy do smaku. Rozwałkować ciasto do grubości 2-3 mm, pokrajać na kwadraty o-boku 7-8 cm. Rozłożyć nadzienie, złożyć kwadraty po przekątnej, brzegi zacisnąć widelcem. Przełożone na blachę paszteciki posmarować białkiem, posypać kminkiem, upiec. Upieczone wcześniej można odgrzać, wstawiając je w zakrytym naczyniu do gorącego piekarnika. Podawać ułożone na tacy zawinięte w białą serwetkę.
ATTAGA08
ale mam pytanie: jak długo mam piec te paszteciki i w jakiej temperaturze?
Dodam,że mam piekarnik z termoobiegiem.
Termar
Można też piec na tzw "oko", sprawdzając czy ciasto nam się zazłociło, jeśli tak, wyciągamy z piekarnika i studzimy.